Якщо поставити таке питання мешканцю країни вранішнього сонця, то відповідь буде одностайна – не більше 4 годин. Після цього терміну суші вважаються непридатні до споживання.
Адже суші в Японії готують та подають зі свіжовиловленої риби. І смак риби в цій страві знаходиться в центрі уваги. Там суші не стоять годинами, чекаючи на клієнта. Справжній японський суші-майстер готує сашимі в присутності клієнта. Суші у Львові найчастіше готують з солоної або свіжозамороженої риби, тому і термін придатності є ненабагато, але більше. Сьогодні ми й з’ясуємо, скільки часу можна зберігати готову страву.
Які фактори впливають на розрахунок часу зберігання суші та ролів?
- Склад інгредієнтів, з яких готують страву: суші чи роли;
- Технологія приготування. Якщо це суші чи сашимі, то їх готують зі свіжої риби чи морепродуктів, тому термін придатності буде одним. Якщо роли приготовані з солоної риби або пройшли термічну обробку (запікання, обсмаження), то тут вже час буде іншим;
- Температура, при якій планується зберігати суші чи роли.
Скільки годин можна зберігати суші?
Найменше часу на зберігання відводиться таким варіантам: суші та сашимі, які приготовані зі свіжої риби; роли темпура, їх потрібно з’їсти теплими; роли, политі соусами. Такі варіанти взагалі не піддаються зберіганню, а вживати їх потрібно відразу після доставки.
Всі за і проти зберігання суші в холодильнику
Найкращим варіантом зберігання суші та ролів, які звичайно можна зберігати (ми про це писали вище), є холодильник. Як правильно організувати процес зберігання? Продукт покласти на тарілку та загорнути в харчову плівку. Це допоможе суші та ролам не втратити своєї текстури та не набрати на себе зайвих запахів. Термін зберігання суші в холодильнику:
- З солоною рибою і м’ясом – не більше 18 год;
- З ікрою тобіко – не більше 12 год;
- З копченостями – не більше як добу;
- Овочеві – не більше двох діб.
Чи можна заморожувати суші?
Всі кухарі-сушисти одностайно підтримують думку, що суші не можна заморожувати. Це призведе до спотворення зовнішнього вигляду, текстури тощо. А також, при заморожуванні втрачаються всі корисні речовини з продукту, рис втрачає вологу – стає сухим. Навряд чи вам сподобається смак страви після заморозки.
Лікарі також застерігають від заморожування суші та ролів. Бо це може призвести до швидкого розвитку шкідливих мікроорганізмів. Прийом у їжу таких продуктів може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.
Замовити свіжі апетитні суші можна в NOA. Тут пропонують велике меню, всі страви приготовані лише з якісних продуктів найкращими суші-майстрами. А завдяки швидкій доставці ви маєте можливість отримати страву у призначений час.