Поради при прийомі вітамінів

Зміст

Вітаміни та мінерали – це мікроелементи, необхідні для нашого здоров’я. Ви, напевно, погодитеся, що було б ідеально підтримувати споживання вітамінів і мінералів виключно за допомогою дієти. На жаль, це не завжди можливо. Незалежно від якості їжі або кількості вітамінів, які вона містить. Наша потреба у вітамінах, особливо в зимові місяці, зростає через підвищену частоту респіраторних захворювань [1]. Якщо у вас виникає дефіцит вітамінів, тоді варто звернути увагу на Супрадин вітаміни.

Що стосується споживання окремих вітамінів і мінералів, то виникає багато запитань щодо того, коли найкраще їх приймати. Тому ми прояснимо це питання раз і назавжди.

Рекомендації по застосуванні:

  1. Вітаміни A, D, E, K. Ці вітаміни є жиророзчинними. Як випливає з назви, вони найкраще засвоюються в компанії з жирною їжею, наприклад, разом з вечерею. Тому приймайте вітаміни A, D, E, K під час їжі. У разі дефіциту вітаміну D приймайте також магній. Це покращить його засвоєння та утилізацію в організмі [2].
  2. Вітаміни групи В. Вітаміни групи В належать до водорозчинних вітамінів. Це призводить до того, що вони легко засвоюються , а надлишок виводиться з сечею. Тому немає необхідності якимось чином покращувати їх засвоєння. Все, що потрібно – це пити достатню кількість рідини. Вітамін В1 у формі бенфотіаміну добре розчиняється в жирах. Він засвоюється приблизно в 3,6 рази краще, ніж просто тіамін [3]. 
  3. Вітамін С. Існує багато суперечливих теорій щодо біодоступності вітаміну С. Існують дослідження, які свідчать про те, що вітамін С з природних джерел засвоюється краще, ніж синтетична форма. Вважалося, що це пов’язано з наявністю поліфенолів. Однак інші дослідження, проведені за участю людей, не виявили різниці між біодоступністю обох форм [1].
  4. Залізо. Хорошими джерелами є м’ясо, субпродукти та деякі види риби (сардини, оселедець, скумбрія, лосось). На відміну від нього, негемове залізо в основному міститься в овочах і зернових. Гемове залізо не тільки краще засвоюється, але його присутність може підвищити засвоєння негемового заліза. З цієї причини приймайте препарати заліза разом з м’ясною їжею.  Крім того, покращити засвоєння негемового заліза можуть вітамін А та бета-каротини. Ще один вітамін, який варто приймати разом із залізом, – вітамін С. Цим знанням користуються навіть виробники харчових добавок. На ринку присутні препарати, що містять комбінацію заліза і цього вітаміну [3].
  5. Кальцій. Вітамін D3 і магній мають вирішальне значення для засвоєння цього елемента. При гострому дефіциті цих двох поживних речовин рівень засвоєння кальцію дуже низький. Засвоєння кальцію також покращує лактоза, що міститься в молоці.
  6. Магній. На біодоступність цього елемента впливає його форма. Органічні солі магнію, такі як лактат і цитрат, засвоюються набагато краще. Неорганічні солі, такі як хлорид магнію, мають нижчу біодоступність. Інгредієнти, які покращують засвоєння магнію, – це вітамін В6, білок, ксиліт, сорбіт. Як і у випадку з кальцієм, фітати та оксалати знижують всмоктування магнію з кишечника [2].

Перед прийомом будь-якого вітаміну, обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.

Література

  1. Dawson-Hughes B., Harris S, Lichtenstein A. H, Dolnikowski G, Palermo N. J, Rasmussen H., Dietary fat increases vitamin D-3 absorption, J Acad Nutr Diet, 2015.
  2. Lodge J. K., Vitamin E bioavailability in humans, J Plant Physiol, 2005.
  3. Haskell M. J., The challenge to reach nutritional adequacy for vitamin A: β-carotene bioavailability and conversion-evidence in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 5, 2012.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *