Як вибрати слуховий апарат: поради та рекомендації

Зміст

Згідно з даними ВОЗ більше 466 мільйонів людей у світі мають вади слуху. Серед них є і дорослі і діти з різним рівнем проблем, пов’язаних із зниженням слуху. У великій кількості випадків допомагає вирішити проблему правильно підібраний слуховий апарат. І тут постає питання про те, як правильно зробити вибір, адже ціни на слухові апарати дуже різняться, як і моделі.

Різновиди слухових апаратів

В першу чергу слід розуміти, що цей пристрій не буде часто замінятися, а є приладом медичного типу для постійного використання. Його придбання має відбуватися лише за показаннями лікаря.

Є два основні в різновиди слухових апаратів, які сьогодні доступні:

  • Аналогові. Перетворюють звукові хвилі на електричні імпульси. Кожен імпульс посилюється та направляється у внутрішнє вухо. Аналогові моделі відрізняються доступною ціною. Проте варто відмітити їх обмеження у технічному плані. Суттєвим недоліком є неможливість відтворити увесь спектр звуків.
  • Цифрові. Виконують перетворення звукових хвиль на певну цифрову послідовність сигналів. Оцифрований звук у вигляді певної програми подається у динамік СА. За вартістю цифрові моделі дорожчі від аналогових, проте вони відрізняються більшими можливостями та дозволяють набагато краще передавати звук.

Різновиди цифрових СА

Сучасні цифрові апарати поділяють за характеристиками. Вони відрізняються по кількості каналів. Бувають трьохканальні, п’ятиканальні, дванадцятиканальні та інші моделі. Із зростанням кількості каналів покращується і якість звуку та схожість його на природній.

За будовою виділяють наступні види:

  • Внутрішньовушні. Виглядають як бездротові навушники. Їх виготовлення передбачає наявність зліпку вуха пацієнта. Всередині пристрою розташовані усі необхідні деталі.
  • Внутрішньоканальні. Встановлюються всередину слухового проходу. Також передбачають виготовлення на основі індивідуального зліпку пацієнта. Всі елементи знаходяться всередині цього мініатюрного пристрою.
  • Завушні. Класичні моделі, які складаються з двох частин. Перша частина велика і кріпиться за вухом. Друга частина вставляється у зовнішній слуховий прохід.

Як лікар обирає слуховий апарат для пацієнта

Перш за все потрібно провести детальне обстеження. Лікар-сурдолог, що спеціалізується на корекції слуху, має визначити:

  • На якому рівні знаходиться слух пацієнта. Ступінь зниження може бути двосторонньою або односторонньою, і важливо визначити рівень саме для кожного окремого вуха, бо зазвичай показники відрізняються.
  • Який діапазон частот має бути відкоригований.
  • Наскільки важливо використовувати саме багатоканальний слуховий апарат.
  • Які супутні захворювання та певні вікові обставини мають місце.

Як обирають слухові апарати для дітей та літніх людей

Діти є групою пацієнтів з особливими потребами. Оскільки зазвичай проблема визначається у період формування мови, яка може бути повноцінною лише при сприйнятті вухом усієї звукової гами. Саме тому важливо підбирати СА багатоканального типу, який відтворює повний діапазон звуків.

Для літніх людей вибір апарату є трішки простішим у тому плані, що пацієнт може дати більш чіткий зворотній відгук на запитання лікаря. Проте важливо враховувати супутні хвороби.

Особливості використання СА

Варто відмітити, що у перший час використання слухового апарату у пацієнта може бути певний дискомфорт до тих пір, поки він звикне до нової подачі звуку. На цьому етапі можна відмічати, які звуки є комфортними, а які викликають певне дратування чи заважають. У цьому випадку при повторному візиті лікар більш гармонічно налаштує роботу СА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *