Сьогодні поговоримо про піцу — улюбленицю дорослих і дітей, перекус в дорозі, швидку вечерю, частування для перегляду футбольного чемпіонату. Черпати нові ідеї приготування завжди можна за посиланням lvivskirecipes.com.ua/recipes/picza/, де є покрокові рекомендації та дієві поради. А ми розповідаємо про універсальне тісто та популярні варіанти начинок.
Тісто для піци
Ми пропонуємо цей рецепт, щоб у тебе з’явився універсальний інструмент, особливо якщо у твоїй родині полюбляють піцу. Вибирай свіжі та якісні продукти для нього:
- пшеничне борошно — 400 г;
- сухі «Львівські дріжджі» — 12 г;
- молоко або воду — 200 мл;
- рослинну олію (ідеально, якщо вона буде оливковою) — 2 ч. л.;
- цукор — 1 ч. л.;
- сіль — 0,5 ч. л.
Цих складників вистачить на дві середні або одну велику піцу. Додай до борошна сіль та цукор, сухі дріжджі, влий тепле молоко. Обминай масу доки вона не стане м’якою та однорідною. Потім поступово введи олію та вимішуй до однорідності.
Накрий тісто рушником та залиш на 30 хвилин у теплому місці без протягів. Коли воно буде готове, сформуй пласт круглої форми, розкатай його до товщини 5 мм. Змасти соусом, виклади начинку та випікай в духовці за температури 230°C протягом 20–25 хвилин.
Які начинки та соуси вибрати для піци
Пропонуємо тобі готові формули звичних рецептів піци. Вибирай найкращу або створюй власну версії:
- легка, класична та яскрава «Маргарита» — це томатний соус із базиліком, моцарела та свіжий базилік;
- пікантна та насичена «Пепероні» — це томатний соус, моцарела, гостра або копчена салямі;
- вершкова та ситна «Кватро формаджі» або «4 сири» — це моцарела, горгонзола або дорблю, пармезан, ементаль, можна додавати томатний або сирний соус;
- піца з прошуто та руколою виходить смачною з моцарелою, легким соусом, пармезаном, а коли вона спечеться треба додати скибочки спрошуто та гілочки свіжої руколи;
- «Гавайська» — це соус, моцарела, шинка або куряче філе й ананас;
- багатогранна «Капрічоза» — це томатний соус, моцарела, артишоки, прошуто, нарізані кільцями чорні оливки й печериці;
- овочева піца — це томатний соус, болгарський перець, цукіні, баклажан, цибуля, печериці, шпинат, кукурудза, овочі можна трохи обсмажити або запекти в духовці;
- гостра «Діабло» — це томатний соус, моцарела, пікантна салямі, перець чилі, після запікання можна додати крапельки гострого меду.
Корисні поради для приготування піци
Якщо готуєш піцу вдома вперше, то бери детальні рецепти та виконуй всі вимоги в них, а також не забувай про такі універсальні правила:
- дотримуйся мінімалізму, щоб не перетворити піцу на пиріг, не зробити її мокрою й важкою;
- температура печі має бути не нижче 230°C — чим вище, тим краще;
- вологі складники краще додатково обсушити перед додаванням, особливо томати й ананас.
Тепер ти точно можеш сміливо братися до справи — готувати смачну піцу для себе, родини та великої компанії!