Зустріти піцу сьогодні можна будь-де. І на святкових урочистостях, і під час невеликих дружніх посиденьок, і у якості романтичного меню при свічках. І в цьому немає нічого дивного, бо піцу полюбляють всі: і діти, і дорослі, студенти та успішні менеджери. А також піца в Івано-Франківську має величезну кількість смаків. Ви можете замовити піцу з будь-якою начинкою – ніхто не залишиться голодним. Але сьогодні ми поговоримо про найулюбленіші рецепти мешканців сонячної Італії.
Піца “Маргарита”
Піцу Маргариту ми поставили на перше місце, тому що дійсно це вічна класика, яка не залишає байдужим нікого ось вже більше, як два століття. Своє коріння піца Маргарита має з міста Неаполя. Легенда свідчить, що у 1889 році королівське подружжя відпочивало у своїй резиденції в Неаполі. І зажадали скуштувати страву, яку на той час вживала переважна кількість місцевого населення.
Він приготував три різних види піци. Один із них найбільше сподобався вінценосному подружжю. Начинка цієї піци складалася з:
- томатів;
- моцарели;
- свіжих листочків базиліка.
Зовні це нагадувало італійський прапор, який містив червоний, білий і зелений кольори. Тому, як говорить легенда, піцайоло назвав цю піцу на честь королеви – Маргаритою. І навіть, як стверджують історики, таку піцу випікали тільки в королівських печах. Але згодом рецепт піци Маргарити став доступний кожному неаполітанцю.
Піца “Маринара”
Колись, дуже давно, кораблі йшли в плавання на довгий час. І тому, було дуже важливо мати запас продуктів, який би не псувався протягом тривалого терміну. Саме тому італійські моряки готували соус, який містив томатну пасту, перець, часник, оливкову олію та спеції. Такий соус додавали до різних страв: в’яленого м’яса, намазували ним коржі. Цей соус мав назву Salsa Marinara. Соус виготовлявся з простих інгредієнтів, але мав тривалий термін зберігання. Мабуть, саме за цю простоту і якість він і набув такої шаленої популярності, що його почали використовувати майже всюди.
Також і піца Маринара (Pizza alla Marinara) стала популярною в Італії завдяки простоті у приготуванні. Тільки тісто, соус Маринара, оливки або анчоуси. Хоча деякі наші земляки вважають, що піца Маринара походить від слова морська, тому й асоціюють її як піцу з морепродуктами.
Піца “4 сири”
Італійська сироварня має дуже багату історію. Тому і не дивно, що як начинку для піци, італійці використовують сир. Піца “4 сири” була вперше виготовлена в Неаполі. Цікаво, що перші рецепти такої піци включали лише три види сиру:
- фантіна;
- чедер;
- провола.
Але з часом ці сири замінили на більш доступні:
- моцарелу;
- чедер;
- пармезан;
- ементаль.
Сучасні піцерії пропонують піцу “4 сири” з різними комбінаціями сиру як начинки. Додають і тверді сорти сиру, і сир з пліснявою, і ніжна Фета. Кожен з видів сиру має свій унікальний, неповторний смак. І хоча піца “4 сири” вважається не такою вже і старою, але вже стала улюбленою не тільки в Італії, а і в Штатах, і в європейських країнах.