Секрети дегустації: як пити ром

Зміст

Ром – напій з бунтарським характером. На відміну від віскі або коньяку в нього немає традицій і суворих правил дегустації. І це не дивлячись на багату історію цього напою. Проте існують деякі особливості споживання рому. Але перед тим, як переходити до дегустації, треба вибрати напій.

Як вибрати ром

Перш за все, треба звернути увагу на бренд. Чудові відгуки отримує ром Капітан Морган і Бакарді. Також якісні напої пропонують такі бренди:

  • Plantation;
  • Zacapa;
  • Barcelo;
  • Kraken;
  • Havana Club;
  • Angostura;
  • Brugal.

Друге, що треба враховувати при виборі рому, – сорт. Він буває трьох видів:

  • сріблястий – прозорий напій без яскраво вираженої композиції смаку та аромату, цей сорт використовується для приготування коктейлів;
  • золотий або бурштиновий – витримується в бочках якийсь час, його можна пити в чистому вигляді та додавати до інших напоїв;
  • темний – витриманий ром, переважно преміум-класу, має насичений смак карамелі та прянощів, його краще пити в чистому вигляді.

Особливості дегустації рому

Цей напій заведено подавати як аперитив. У чистому вигляді ром прийнято пити у сніфтерах, роксах або нузінгах. Склянка наповнюється на одну третину. Ром не треба охолоджувати. Його подають при кімнатній температурі. При бажанні можна додати пару кубиків льоду. Якщо ром подається разом зі стравами, його можна розливати у чарки.

З якими напоями можна змішувати ром

Ром часто використовується як база для коктейлів. Для їх приготування можна використовувати будь-який сорт. Але найкраще для міксів підходить світлий ром. Він добре поєднується з такими напоями:

  • содова – дозволяє знизити міцність рому;
  • тонік – з ним витриманий темний алкоголь чудово розкриває деревинні ноти;
  • газовані напої – ром добре поєднується з колою та спрайтом.

Також алкоголь можна розбавити соками. Смак треба підбирати залежно від сорту. Світлі напої чудово поєднуються з апельсиновим, грейпфрутовим, лимонним та яблучним соками. Золотий і темний ром краще розкривають свої смакові властивості з вишневим, гранатовим, журавлиним і черешневим соками. Якщо бажаєте екзотики, можна розбавити алкоголь кокосовим молоком. Також чудовим доповненням рому буде імбирний ель.

Гастрономічна пара

Закуску потрібно підбирати залежно від сорту рому. До світлого напою підійдуть такі варіанти:

  • фруктова нарізка, краще цитрусова;
  • канапе з морепродуктами, рибою та м’ясом;
  • тости з ікрою та м’ясними делікатесами;
  • м’ясні ковбаски;
  • сири;
  • оливки.

Темний ром має яскравий смак прянощів. Композиція чудово розкриється з цитрусовими, сирами, горіхами, темним шоколадом і м’ясними делікатесами. Гостей можна здивувати, якщо подати традиційні страви Карибських островів.

Ром – дивовижний напій без суворих правил дегустації. Тому з меню можна сміливо експериментувати. Кожний знайде гастрономічну страву на свій смак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *